Que corri!

dijous, 1 de febrer del 2007

Ja ens ho explicava Zolà a l’Argent. El diner, per sobre de totes les coses, de la consciència, dels escrúpols, de totes les lleis humanes, es deu a sí mateix. Com una espècie a part a la que devem l’status i la vida, el diner ha de córrer, ha de canviar de butxaques, ha de créixer. Acumulant-se, podrint-se en caixes polsoses o sota rajols, fent-ne usura ...mor. Doncs bé, alguna cosa semblant passa amb la informació, el germà més cool del diner. És evident que la informació és una font inesgotable de poder. Qui la té, té de la seva banda un exercici d’influència, de seducció i de moviment de masses innegable. Per això, per part dels governs o d’altres parents dels poders forts, els cal a controlar-la. Fer-la córrer i parar-la a conveniència. Especular amb la informació és a l’ordre del dia.

Això és sabut i durant la història del nostre país, malauradament, els pares o germans grans se les han hagut amb alguna altra mena de censura bastant més trista que aquesta. La figura del censor apareix al nostre imaginari com un home malcuat i poderós, rebesnét directe de Torquemada. Té a les mans unes tisores, tippex i una màquina trinxadora. O, d’altra banda, aquest censorman té una facultat imaginativa sobrehumana per bastir la realitat (que ja prou que costa d’explicar en notícies) d’una narrativitat sorprenent (tant casualment sorprenent!) que afavoreixi els interessos de l’amo de l’’hipotètic home-censor. No cal anar gaire lluny en el temps i recordar allò de “las dos línias de investigación” després dels brutals atemptats a Madrid. Des de fora, a una pàgina afiliada a l’IFEX, freedominfo.org, ho relaten així :

There was considerable controversy about information over the blame for the 11 March 2004 Madrid train bombings. The government selectively declassified documents in March 2004 after it lost the election in an effort to show that ETA was responsible for the bombings. The Prime Minister, Jose Luis Rodriguez Zapatero said in December 2004 that his predecessor Jose Maria Aznar had destroyed all computer files relating to the investigation of the bombings when he left office. Zapatero received the €12,000 bill by the computer consulting form for the destruction of the files “. N’hem sentit alguna cosa més als diaris o a la premsa de casa?

Però, reemprenent el fil, parlàvem d’una altra faceta de la censura i fèiem esment a l'especulació. Especular consisteix en la compra i venda de béns de qualsevol tipus amb l’únic propòsit de beneficiar-se de les variacions de seu preu al mercat. I bé, Quin és el preu de la informació al mercat? Està a l’alça o a la baixa? És un bon moment per invertir en informació? Un moment on tot quisqui pot tenir-ne gratuïtament, on cada persona amb un teclat pot arribar a accedir a publicacions de la veritat suboficial, la que rebel·len, per exemple, aquestes corporacions que vetllen per la llibertat d’expressió planetària. Hi ha pàgines de Xina blocades; hi ha accessos a pàgines de determinats països completament barrats a l’accés públic.